Sluiten

Categorieën

Filters
    Dinsdag 23 April 2020

    Wat houdt de recyclingcode precies in?

    In deze blog hebben we het al gehad over hoe plastic gerecycled wordt. Daar kwam de recyclingcode ook al kort aan bod. In deze blog gaan we daar wat dieper op in.

    Wat is de recyclingcode?

    De recyclingcode is een identificatiecode die dient om verschillende soorten plastic te kenmerken. Door deze kenmerken kunnen de materialen in de afvalverwerking op de juiste wijze gesorteerd worden. En kan het materiaal dus worden hergebruikt. De code bestaat uit het recyclingsymbool met drie pijlen, hierin staat een nummer die de materiaalsoort weergeeft.

    Door wie is het bedacht?

    In 1937 is de Society of the Plastics Industry (SPI) opgericht. Het is de enige organisatie die de hele toeleveringsketen van kunststoffen ondersteunt. Ze bevorderen de samenwerking tussen alle segmenten van de industrie. In 1988 hebben ze de recyclingcode bedacht. Die ervoor zorgt dat alle materialen op de juiste wijze gesorteerd en hergebruikt kunnen worden. In 2016 vonden ze het tijd voor rebranding. De inducstrie is gegroeid en veranderd. En daar speelt de organisatie op in. Nu gaan ze door het leven als de Plastics Industry Association, in het kort PLASTICS.

    In onderstaande video nemen ze je mee in hun verhaal.

    PLASTICS: Better Industry. Better World.

    Welke soorten plastics zijn er?

    Dat er verschillende soorten plastics zijn, dat wist je vast al wel. Maar welke soorten zijn er allemaal en waar worden ze voor gebruikt? Dat lees je hier!

    PET, polyethylene terephthalate

    PET wordt vooral gebruikt voor het produceren van flessen. Denk aan de cola-, sinas- en waterflessen die in de supermarkt staan. Maar ook voor reinigingsmiddelen en andere vloeibare producten.

    HDPE, hoge dichtheid polyetheen

    HDPE is door zijn hoge dichtheid erg sterk. Het is een stug, sterk en ondoorzichtig waterafstotend materiaal. Deze plasticsoort wordt vooral in de harde vorm gebruikt voor het maken van bakken, emmers, jerrycans, kratten, speelgoed, vaten en voor onderdelen van auto’s.

    PVC, polyvinylchloride

    PVC is een voordelige plasticsoort met veel functionaliteit. Het is een kunststof die bij hoge temperaturen vervormbaar is en die bij het afkoelen weer een vast materiaal wordt. PVC wordt gebruikt voor buizen, vloeren en bijvoorbeeld regenkleding.

    LDPE, lage dichtheid polytheen

    LDPE is taai, zacht en waterafstotend. Het wordt gebruikt bij de productie van folie, huishoudfolie, krimpfolie, landbouwplastic, plastic draagtassen, groente- en fruit zakjes, maar ook de plastic verpakkingen die om tijdschriften zitten.

    PP, polypropeen

    PP is een sterke kunststofsoort die voor veel verschillende doeleinden gebruikt wordt. Het kan verzaagd en bewerkt worden om een bepaalde vorm te creëren, of worden geperst. Het wordt gebruikt voor het maken van plastic meubelen, emmers, kratten, pijpleidingen, jerrycans en filtermaterialen.

    EPS, Geëxpandeerd polystyreen

    Piepschuim is ook een plasticsoort. Het bestaat uit witte bolletjes die worden verhit en daardoor aan elkaar plakken. Zoals je weet is het een heel licht materiaal. Dit komt doordat de bolletjes gevuld zijn met gas. Piepschuim wordt gebruikt voor isolatie, maar ook voor het beschermen van producten tijdens transport of verzending.

    Overige plasticsoorten

    Alle andere plasticsoorten die niet in een van de bovenstaande zes soorten onderverdeeld kunnen worden, vallen in de overige categorie. Deze plastics worden meestal omgezet in een laagwaardige grondstof. Bij laagwaardig recyclen wordt verpakkingsafval verwerkt tot andere toepassingen. Van gemengd plastic afval worden bijvoorbeeld bermpaaltjes voor langs de snelweg gemaakt.

    Nieuws & Inspiratie

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »