Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 6 Januari 2022

  Hoe wordt plastic gerecycled?

  Plastic, het is vandaag de dag een taboe. Gratis plastic tasjes zijn in de winkels al afgeschaft en het nieuws vult zich met de plastic soep in de oceaan. Plastic hoort niet in de oceaan thuis, maar waar dan wel? Hoe wordt plastic nou eigenlijk gerecycled en waar wordt dit gerecyclede materiaal voor gebruikt?

  Gerecycled plastic verpakkingen

  We weten allemaal dat het het beste is om materialen en producten te hergebruiken. Het is alleen zo dat niet alle producten gemaakt zijn om meerdere keren te gebruiken, maar dat wil niet direct zeggen dat het per definitie ‘slechte’ producten zijn. De producten zelf zijn misschien niet herbruikbaar, maar het materiaal kan wel gerecycled worden om zo weer nieuwe producten te maken. Om van plastic afval tot een nieuw product te komen, wordt er kunststofgranulaat gemaakt. Dit is een basismateriaal voor nieuwe producten. Niet alleen kunststofgranulaat, maar ook het restmateriaal vanuit de productie wordt hergebruikt. Op deze manier wordt er zo weinig mogelijk materiaal verspilt en weggegooid. Ook wij vinden het belangrijk dat de producten die wij verkopen daar aan bijdragen. Zo hebben wij een hele lijn van bakjes die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Maar dat is niet alles natuurlijk, wij hebben ook frietbakjes van gerecycled plastic. En als we het toch over afval hebben, hoe gaaf is het om een vuilniszak van gerecycled materiaal te hebben. Er gaat toch afval in, dus het enige wat belangrijk is, is dat het een stevige zak is. That’s what counts. Neem een kijkje in onze webshop, misschien spot je nog wel meer producten van gerecycled materiaal.  

  Welke soorten plastics zijn er allemaal?

  Er zijn heel veel verschillende soorten plastics. Je hebt polyethyleentereftalaat (PET), polysteen (PS), polypropyleen (PP), polymelkzuur (PLA) en nog veel meer! Elke plastic heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. En kan dus weer ergens anders voor gebruikt worden. PET wordt vooral gebruikt voor plastic flessen en PP wordt onder andere gebruikt voor rietjes en bakjes. Hierover later meer.

  Wat is de recyclingcode?

  In 1988 is door de Society of the Plastics Industry (SPI) een codering bedacht voor verschillende soorten plastics. Elke plasticsoort heeft zijn eigen Recyclingcode. Drie pijlen in de vorm van een driehoek, met daarin een nummer. Dit nummer weergeeft de materiaalsoort waarvan het product is gemaakt. Meestal staat de afkorting van de materiaalsoort ook nog onder de recycledriehoek. Het nummer, of recyclingcode, geeft aan in welke recyclegroep het product mee moet gaan. Door de recyclingcode zijn de verschillende soorten plastic te onderscheiden. Dit is belangrijk voor het recyclen. Hergebruiken is de meest milieuvriendelijkste manier om kunststof te verwerken.

  Recyclingcode

  Recyclingcode

  Het sorteerproces van PMD-afval

  De verschillende soorten plastics hebben elk hun eigen recyclingcode, maar hoe wordt het gerecycled? En wat wordt er allemaal gerecycled? Dat gaan we je vertellen!

  Thuis scheidt je het plastic van al het andere afval door het in een speciale afvalbak te gooien. Maar wat mag je eigenlijk allemaal in de PMD-bak gooien? Dat vroegen wij ons ook af. En daar is een handige afvalscheidingswijzer voor gemaakt. Typ het product dat je weg wil gooien en de afvalscheidingswijzer laat je weten of het in de plasticbak mag of niet.

  Nadat jij het plastic gescheiden hebt, wordt het opgehaald en verzameld. Maar hoe gaat het verwerkingsproces precies in z’n werk?

  • Een verzamelberg met plastic, metalen en drinkverpakkingen.
  • Een graafmachine graait alle voorwerpen eruit die niet over de lopende banden van het sorteerproces kunnen. Zoals dekzeilen, afzetlinten en kratten.
  • De graafmachine grijpt een berg met afval om het in de bunker te gooien.
  • De bunker doseert de toevoer van het afval naar de lopende banden.
  • Alle verschillende kleuren en soorten plastics, metalen en drinkverpakkingen liggen nu op de banden.
  • De eerste machine sorteert op formaat, zodat alle grote voorwerpen die later in het proces voor storingen kunnen zorgen, eruit zijn.
  • Een magneet vist alle stalen blikjes eruit. Met een elektromagnetisch veld worden alle aluminium blikjes en folies eruit gehaald.
  • Op de volgende band brengt een infraroodlamp de drinkkartons in het vizier. Die er met krachtige luchtstoten uit worden geblazen.
  • Het overige afval reist door naar een band die er met kleine schokjes voor zorgt dat lichte folies en plastic zakjes naar boven zweven.
  • Als laatste pikken optische scanners telkens één soort plastic eruit en die wordt van de band geblazen.
  • Alles wat overblijft, is restafval en wordt verbrand.

  De PMD-sorteerinstallatie van SUEZ Nederland in Rotterdam

  Van kunststofgranulaat naar een nieuw product

  Nadat alles is gesorteerd, wordt het plastic per soort in een shredder gegooid. Met als resultaat allemaal versnipperde stukjes plastic. Dit versnipperde plastic wordt gewassen en verwerkt tot kunststofgranulaat. Dit granulaat wordt gebruikt als basismateriaal voor nieuwe verpakkingen. Op deze manier krijgen plastics een tweede leven, of zelfs een derde of vierde leven.

  Kunststofgranulaat

  Kunststofgranulaat, Van Werven Kunststofrecycling.

  Nieuws & Inspiratie

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »