Bagasse, bagasse en nog eens bagasse!

  • Geplaatst op
Bagasse, bagasse en nog eens bagasse!

Bagasse is restafval dat vrijkomt bij de productie van suiker uit suikerriet. Eerder werd dit afval verbrand, maar nu worden er de mooiste producten van gemaakt.

Suikerriet

Suikerriet behoort tot de grassenfamilie en de plant gaat vijf tot zes jaar mee. Een jaar na het planten zijn ze al oogstrijp. De suikerrietstengels kunnen tot zes meter lang en vijf centimeter dik worden. Dat zijn beste stengels! Voor het oogsten worden in veel landen verdroogde bladeren in brand gestoken om gifslangen te verdrijven. Bij het oogsten worden de stengels vlak bij de grond afgehakt. Dit gebeurd vaak nog handmatig. In de suikerfabriek wordt het geoogste suikerriet verwerkt. Dit doen ze door het sap er uit te persen. Vervolgens wordt de suiker uitgekristalliseerd en blijft er een dikke stroop over: melasse. Dit wordt gebruikt voor het maken van rum.

Suikerriet oogst

Nu blijven alleen de stengelresten nog over, ook wel bagasse genoemd. Eerder werd dit verbrand. Maar nu wordt bagasse gebruikt als grondstof voor papier of veevoer, maar ook voor het maken van (wegwerp) servies. En daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!

Afval

Het woord bagasse stamt af uit Frans en Spaans, namelijk het woord bagazo. Dit betekent oorspronkelijk ‘afval’. Maar wat suikerriet betreft, bestaat afval niet. Niet meer in ieder geval. Want tegenwoordig wordt alles van het suikerriet gebruikt. Van suiker tot het maken van rum, maar ook voor de productie van bijvoorbeeld servies.

Biologisch afbreekbaar

Suikerriet is volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Producten van suikerriet zijn dus niet alleen mooi, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Suikerriet producten

Geschiedenis

Suikerriet bestaat al langer dan wij denken. Het wordt nu in allemaal verschillende landen verbouwd, maar vroeger kwam het in Indonesië en Nieuw-Guinea in het wild voor. Ze kauwden op de stengels en dronken het zoete sap uit de suikerrietstengels. In India ontdekten ze dat je een zoete, vaste stof kon bereiden als je suikerriet droog kookte. Daar werd het omschreven als een riet dat honing produceert zonder bijen.

“Een riet dat honing produceert zonder bijen.”

In de middeleeuwen brachten de Arabieren de kennis van de verbouw van suikerriet en de bereiding van suiker naar het Middellandse Zeegebied. In e 15e eeuw begonnen de Spanjaarden en Portugezen suiker te verbouwen op de Canarische eilanden en Madeira. Zo werd de kennis van daaruit overgebracht naar Brazilië.

Tegenwoordig wordt suikerriet in meer dan 100 landen verbouwd. De grootste producenten van suikerriet zijn Brazilië, India en China.

A-merken tegen de goedkoopste prijs
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Voor particulier en zakelijk
Kopen bij de specialist
* We zullen uw e-mail nooit met iemand anders delen.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »