Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 6 Maart 2020

  Hoe voorkom je verspreiding van virussen en bacteriën?

  Met alle griepvirussen die in de lucht hangen vraag je je waarschijnlijk af wat je kan doen om jezelf  te beschermen en verspreiding te voorkomen. We hebben het voor je uitgezocht en in dit artikel kort samengevat.

  Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?

  Eerst terug naar de basis: het verschil tussen een virus en een bacterie. Bacteriën zijn microscopisch kleine organismen. Je kan ze niet zien, maar ze zijn overal. In ons lichaam zitten ook allerlei bacteriën, zoals in onze darmen, maag en mond. De meeste bacteriën hebben een nuttige functie. Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën. En het grootste verschil is dat een virus, in tegenstelling tot een bacterie, geen organisme is. Een virus heeft dus geen eigen cellen en nestelt zich in een bestaande lichaamscel. Het virus heeft dan de volledige controle over die cel en zo kan het virus zich vermenigvuldigen.

  Verspreiding van bacteriën en virussen

  Bacteriën verspreiden zich gemakkelijk van mens op mens. Bijvoorbeeld door het geven van een hand. Maar ook via voorwerpen zoals een deurknop kunnen bacteriën zich verspreiden.

  Door kleine druppeltjes bij hoesten of niezen of door contact met oppervlakten (zoals handen en deurknoppen) waar het virus op zit, kan je besmet raken. Als je besmet bent geraakt met een virus heb je binnen enkele dagen klachten.

  Influenza (griepvirus)

  Griep komt voornamelijk voor in de winterperiode. De symptomen van het griepvirus zijn onder andere verkoudheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts.

  Coronavirus

  In Nederland heerst het coronavirus nu ook. Zoals de naam al zegt is het een virus. Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten zoals hoesten of kortademigheid. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus kan je een kijkje nemen op de website van het RIVM.

  Hoe kan je de verspreiding van bacteriën voorkomen?

  Een goede hygiëne is het halve werk. Om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen zijn een aantal dingen belangrijk. Om jullie een zo volledig mogelijk overzicht te geven, hebben we verschillende bronnen zoals het RIVM en UMCG geraadpleegd.  

  Om verspreiding te voorkomen moet je de volgende maatregelen opvolgen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep of handalcohol.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Vermijd het schudden van handen.
  • Leef gezond.

  Hoe je de verspreiding van bacteriën en virussen voorkomt.

   

  TIP: Print de infographic en hang hem op in je bedrijf/kantoor om je collega’s te informeren.

  Nieuws & Inspiratie

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »